"Universitat i treball a Catalunya 2014. Estudi de la inserció laboral de la població titulada de les universitats catalanes"
L'estudi passa revista a molts aspectes de la vida professional del graduat recent (de fa quatre anys). La mostra és ampla (més de 16.000 persones) i és un reflex de la situació actual en quant a feina, sou, satisfacció, etc. És útil llegir-se el treball sencer però, per qui no tingui tanta estona (són més de cent pàgines), incluoré aquí alguns apartats que m'han semblat més significatius.
Cerca de feina:El 85% de les persones graduades treballen tres anys després d’haver acabat els estudis. La variació entre àrees disciplinàries no supera els 12 punts percentuals (88% a Ciències de la Salut i 76% a Humanitats).El 54% de les persones enquestades ja tenien una feina abans d’acabar els estudis, bé a temps complet o a temps parcial.El 76% ja estaven inserides tres mesos després de finalitzar els estudis.El 10% va trigar més d’un any a trobar la primera feina.Gairebé la meitat (48%) de les persones graduades tenen un contracte fix i el 35%, un contracte temporal.Per àrees, Enginyeria i Arquitectura és la que mostra una situació laboral més estable (57% de contractes fixos), seguida de prop per Ciències Socials (50%). Per contra, a Ciències de la Salut, Humanitats i Ciències Experimentals el percentatge de temporalitat supera el percentatge de contractes fixos (42%, 40% i 39%, respectivament).Exigència de titulació:Al 75% de les persones ocupades se’ls va exigir titulació universitària per accedir al seu lloc de treball.El 78% desenvolupa funcions de nivell universitari (fos o no fos el títol un requisit per a l’accés).Sou:El 45% de les persones graduades ocupades a temps complet guanyen més de 24.000 euros anuals. El 22% guanya menys de 15.000 euros anuals.La mitjana de guanys mensuals bruts de les persones titulades és de 1.863 euros.Satisfacció amb la feina i amb els estudis:Les persones graduades valoren amb un notable la satisfacció general amb la feina actual (7,6 en una escala del 0 al 10).Gairebé el 72% de les persones graduades tornarien a triar la mateixa carrera si haguessin de començar de nou.Humanitats, tot i ser l’àrea menys favorable pel que fa a la qualitat de la inserció laboral, té un percentatge d’intenció de repetir la carrera lleugerament superior a la mitjana, i es troba en segon lloc, després de les Ciències de la Salut.Repetiries la carrera?Sí NoHumanitats 72,63% 27,37%C. Socials 70,13% 29,87%C. Experimentals 69,44% 30,56%C. de la Salut 83,81% 16,19%Enginy. i Arquitect. 68,69% 31,31%Total 71,58% 28,42%
Hola! M'agradaria fer-te una pregunta, no esta relacionada amb aquest tema, però no sabia on demanart-ho.
ResponEliminaJo al 2013 vaig fer la fase general de les Pau, i ara al setembre del 2014 he fet economia d'empresa d'especifica per pujar nota i he aprovat. No quedaven places de la carrera, i he pensat en fer geografia al juny per assegurar-me, i m'agradaria saber si llavors em comptarien tant la nota de economia com la de geografia, tot i que no estiguin fetes a la mateixa convocatoria?
Hola!
EliminaNo tindràs cap problema. Quan hagis aprovat la Geografia, et comptaran la seva nota i la d'Economia d'Empresa anterior. Sempre que no hagin passat més de dos anys, les específiques compten independentment de quan hagi estat fet l'examen.
Sort i salutacions!
Perfecte, moltes gràcies per la teva ajuda!
ResponElimina