dissabte, 11 d’octubre del 2008

El procés de Bolonya

Amb aquest nom, es coneix la construcció d'un Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) per tal d'harmonitzar els ensenyaments universitaris arreu de la Unió Europea.
D'acord amb això, els estudis superiors europeus s'estructuren en tres cicles, en el quals s'han de superar un nombre determinat de crèdits ECTS (Sistema europeu de transferència i acumulació de crèdits). Els cicles són:

GRAU: formació que capacita els estudiants per incorporar-se al món laboral. Per assolir el grau, cal superar 240 crèdits durant quatre anys (60 crèdits/any). Amb això, s'obté el títol de Graduat/ada. No obstant, determinats estudis (magisteri, arquitectura, medicina, veterinària...) poden regir-se per la seva normativa particular.

MÀSTER: permet adquirir una formació avançada orientada a l'especialització i a promoure la iniciació a tasques investigadores.
Cal superar entre 60 i 120 crèdits, durant un o dos anys. S'obté el títol de Master.

DOCTORAT: per la formació avançada dels estudiants en tècniques d'investigació. Cal superar un mínim de 300 crèdits i presentat la corresponent Tesi Doctoral. S'obté el títol de Doctor/a.

Amb tot això es pretén potenciar la mobilitat estudiantil i laboral arreu d'Europa.
En molt llocs, el Procés de Bolonya ha provocat la protesta dels estudiants, perquè sospiten que els ensenyaments s'encariran i tindran una major dependència del món empresarial.

Podeu consultar dades de l'aplicació del Procés de Bolonya a algunes universitats:
Universitat de Girona.
Universitat Politècnica de Catalunya.
Universitat Autònoma de Barcelona.
Universitat de Barcelona.
Universitat de Vic.

Es pot veure també el Monogràfic d'Educaweb.com sobre el Procés de Bolonya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada