dilluns, 1 de novembre del 2010

Els batxillers que acaben (I)

Aquest estiu, vaig adreçar una petita enquesta a alumnes que tot just acabaven el batxillerat. Els demanava respondre a unes poques preguntes sobre la seva experiència en aquest nivell, perquè les seves opinions podrien ser-ne útils a alumnes que encaran estan cursant aquesta etapa o que la començaran aviat.

En un primer moment, vaig pensar en publicar-les una per una íntegrament. Ara, però, crec que és més útil agrupar-les temàticament i veure què diuen en conjunt sobre determinats temes. Per tant, avui comença aquesta sèrie, tot confiant en que l'experiència d'aquests alumnes sigui de profit per molts d'altres.

1. En primer lloc, s'els preguntava si estaven contents del resultat final del seu batxillerat i si creien que podrien haver fet alguna cosa millor.


En general, el grau de satisfacció és prou alt: només una persona ho comenta negativament per culpa d'una informació dolenta (del seu tutor, suposo), no pels resultats acadèmics. Alguns fan constar l'esforç que els ha suposat, sobretot el segon curs de batxillerat.


2. A tall d'examen, havien de dir què farien d'una altra manera, si tornessin a començar.


Aquí les opinions son diverses, sobretot dos: n'hi ha que no canviarien res: i n'hi ha que posen ènfasi en estudiar més i abans les matèries, i prestar més atenció a classe.


3. A la pregunta de si el batxillerat li ha aportat un grau de maduresa més alt...


...responen amb un majoritari "sí" matisat: per uns, la maduresa es va adquirint de mica en mica al llarg de la vida, i no només al batxillerat, però reconeixent que aquesta etapa ha estat bastant determinant.  N'hi ha que valoren el fet d'aprendre a organizat-se el temps. I algú respón amb un "no" sense més explicacions.


4. Una pregunta  especialment interessant pels alumnes actuals: ¿Què li diries a un/a alumne/a que comença el batxillerat?


Fonamentalment, que s'esforci des d'un principi, que l'etapa de l'ESO s'ha acabat i que ja no s'hi val estudiar el dia abans. Hi ha una idea interessant: com que el primer curs pot resultar  més fàcil, que no s'adormi i que aprofiti per treure bones notes. L'idea de l'esforç torna a ser present en moltes respostes.


De moment, ho deixem aquí. En properes entrades veurem opinions sobre temes d'orientació i sobre l'inici a la universitat.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada