dimecres, 23 de febrer del 2011

Quant val un lloc a la universitat?

Recentment, s'ha plantejat la conveniència de que els estudiants universitaris repetidors paguin més alta la matrícula dels seus crèdits. Però, quant val ara estudiar? I què li costa a l'erari públic un alumne universitari?

Actualment, cada Comunitat Autònoma fixa els preus universitaris. Per tant, aquests són molt diferents d'un lloc a un altre. Es pot establir un preu mitjà de 750€ per un curs de 60 crèdits. Càlculs no oficials ens indiquen que cada plaça universitària li costa de mitjana a la societat entre 6.000 i 8.000€ per cada curs, segons la Comunitat Autònoma. O sigui, que cada alumne paga en realitat, com a molt, el 15% del cost total.

Sembla que, a partir de l'any 2013, els alumnes que es matriculin per primera vegada d'una matèria, pagaran el 15% del preu total, com fins ara. En canvi, qui ho faci per segona vegada haurà d'abonar el 50% del cost. I qui ho faci per tercer cop, abonarà el 100% del preu. Es penalitza així una permanència excesivament llarga a la universitat.

De fet, entre el 30% i el 40% dels alumnes que inicien estudis universitaris els abandonen. I dels restants, gairebé un 70% no els acaba en el termini fixat. Potser per això, les nostres universitats no apareixen entre les 100 millors del món, i costa de trobar-ne alguna entre les bones universitats europees...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada