dimecres, 4 de novembre del 2009

Per si et serveix...: FILOLOGIA CATALANA

La Cristina Bayés va arribar a l'Institut per a fer el batxillerat de llavors (el BUP) i va acabar el COU l'any 1995. Després, va estudiar Filologia Catalana i Filologia Hispànica a la Universitat de Girona. Actualment és professora de Llengua catalana i castellana a La Salle de Figueres.
Les respostes de l'entrevista denoten l'estusiasme que ja tenia quan estudiava amb nosaltres...


1. Quines qualitats, i disposicions, creus que ha de tenir una persona per tal de fer els estudis que tu has fet?
Per començar moltes ganes de llegir. A Filologia llegeixes molt. No practiques tant l’escriptura perquè es dóna per suposat que ja en saps i a nivell literari tampoc t’ensenyen a escriure. Però llegeixes molt i de tot tipus (poesia, teatre, novel•la, clàssic, modern … ). També has de tenir ganes de fer-te moltes preguntes pel que fa a la llengua. A les assignatures de fonètica, de fonologia, de sintaxis … fas treballar molt el cap!

2. En la teva opinió, quines són les dificultats més importants que es poden trobar en aquests estudis?
Potser trobar temps per llegir tot el que et demanaven. Entre les hores de classe i les hores d’estudi, per molt que et donessin amb temps la llista de llibres que havies de llegir per cada assignatura (que era un promig de 10 llibres per assignatura) acabaves llegint-los sense pensar, sense gaudir de la lectura, sense “pair-los”. Recordo caps de setmana que eren igual que una marató. Vaig ser capaç de llegir El Quijote i La Celestina en dos dies.

3. Després d’acabar, quines perspectives de treball hi ha?
Si em fixo amb la feina que hem acabat fent la majoria dels meus companys de carrera diré que la de mestre, tant a l’Educació Secundària com a la universitat. També n’hi ha uns quants que han acabat al món del periodisme.

4. Tornaries a fer aquests estudis?
I tant i sense dubtar-ne. Jo de sempre que he devorat més que llegit llibres i tenia molt clar el que volia estudiar. No vaig pensar en cap moment de què podria treballar amb aquests estudis, volia fer-los per llegir molt, i sobretot per llegir bé.

5. Quan encara eres a l’Institut, quins factors van influir més (positiva o negativament) en la teva orientació?
Doncs em van influir molt els professors de català que vaig tenir. Uns positivament perquè m’agradava molt com explicaven (recordo en Jordi Mascarella, que després va ser professor meu a la Universitat de Girona) i uns altres negativament perquè veia que no motivaven als alumnes. Ara que sóc mestra intento fer-ho tan bé com puc. Intento recordar quan jo era estudiant i el que m’agradava i el que no dels professors que tenia.

6. Què li diries a un alumne que pensi començar d’aquí a poc aquests estudis?
Que endavant, que llegint s’aprèn molt, que és una font de coneixement inesgotable i apassionant, que aprens des d’ortografia a història passant per gramàtica o filosofia. A través de la lectura, a més de passar una bona estona, aprens, aprens molt. I si tens uns professors que et guien, que et parlen de tot tipus de literatura, de diferents autors, de diferents èpoques ... encara gaudeixes més.

2 comentaris:

  1. Bon dia,
    tinc dubtes...a l'universitat ofereixen tres tipus diferents de graus que tenen relació amb el català.
    *Llengua i Literatura catalana, Filologia Catalana, Estudis Català.*
    ¿Quina diferència hi ha entre ells?
    ¿Tots em permeten ensenyar Català i poder presentar-ne a les oposicions ?
    ¿ A quin grau surts més ben preparat ?
    Sí tots fosin al mateix, aleshores ¿Per qué tenen diferent nom ?
    Moltes gràcies,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia!
      És el mateix: n'hi ha universitats que mantenen el mateix nom d'abans (Filologia) i altres que l'han canviat. A tot arreu s'estudia pràcticament el mateix i tots aquest estudis permeten ensenyar català i presentar-se a oposicions.
      Quin grau prepara millor, no ho sé: suposo que tots són semblants. Ja veuràs que això depén dels professors que tinguis, més que del nom dels estudis o de la universitat on s'estudia.
      Ánim i sort!
      Salutacions!

      Elimina