dilluns, 14 de març de 2011

Mitjana del Batxillerat

Sovint l'alumnat de batxillerat desconeix com es fa la nota final que, amb una valoració del 60%, es complementa amb la nota de les PAU (40%). Atenent algunes consultes rebudes, s'indica a continuació el procediment que cal seguir, copiat textualment de l'annexe 2 de l'ordre corresponent:


Càlcul de la qualificació mitjana de batxillerat
Per obtenir la qualificació mitjana de batxillerat s’ha de calcular la mitjana aritmètica de les qualificacions de les matèries cursades (M), exceptuant el treball de recerca. Si QT és la qualificació del treball de recerca, la qualiicació mitjana de batxillerat es calcula de la manera següent:
Qualificació mitjana de batxillerat = 0,9 x M + 0,1 x QT
Aquesta qualificació s’ha de consignar amb dues xifres decimals. Quan les millèsimes siguin iguals o superiors a 5, cal arrodonir per excés; quan les mil·lèsimes siguin iguals o inferiors a 4, cal arrodonir per defecte.
A fi de garantir el principi d’igualtat i la lliure concurrència entre tot l’alumnat, d’acord amb la disposició addicional 4.4 del Decret 142/2008, de 15 de juliol, pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyaments del batxillerat, no es tindrà en compte per a aquest càlcul la qualiicació obtinguda en l’ensenyament de la religió.

Un exemple: suposem que un alumne obté de mitjana de totes les matèries (M), treta la Religió i el Treball de Recerca, un 6,21. El seu Treball de Recerca (QT) ha estar qualificat amb un 8. Fent la corresponent operació resulta:
                 0,9 x 6,21 = 5,589 (5,59 perquè la millèsima és superior a 5)
                 0,1 x 8      = 0,80
                 Nota de batxillerat: 5,59 + 0,80 = 6,3948 comentaris:

 1. segur que es fa així? jo juraria que el treball de recerca conta més...

  ResponElimina
  Respostes
  1. El treball de recerca es sobre 1, un 10%, com a molt pots sumar-li un punt a la mitjana

   Elimina
  2. Si no estas de acuerdo con la nota del TR, hay algun procedimiento a seguir, a parte de hablar con el tutor?

   Elimina
  3. Buenas tardes! El procedimiento es el mismo que en las asignaturas: puedes hacer una reclamación oficial. Dirígete a la secretaría de tu centro para informarte de los pasos que debes dar. De todas formas, procura arreglarlo antes amigablemente con el tutor.
   ¡Saludos cordiales!

   Elimina
 2. Anònim,
  és correcte. He tornat a mirar la normativa i no sembla que hagi canviat. Aquí tens una explicació:
  http://amesweb.tripod.com/normativa_avaluacions_eso_batxillerat.htm
  Salutacions.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tinc un dubte. Si he suspès 4 assigantures però la mitjana és aprovada, aprovo el batxillerat o he de repetir curs?

   Elimina
  2. Hola!
   Per aprovar el batxillerat, s'han d'aprovar totes les assignatures. O sigui: que amb 4 suspeses, s'ha de repetir. Ho sento!

   Elimina
 3. Jo pensava que es feia d'una altra manera el càlcul, que de primer, la mitjana era el 40% i que segon de bat, la mitjana era el 60%, a tot aixó se li havia de sumar el treball de recerca ponderat per 0.1.

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'explicació que es dona més amunt és vigent. Tots dos cursos de batxillerat valen el mateix: junts, el 60%. I les PAU, el 40%.
   Salutacions.

   Elimina
 4. i com es fa la mitjana de cada matèria?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Arancha!
   Cada matèria s'avalúa d'acord amb els criteris que determina el departament corresponent. Ara bé: si la matèria és als dos cursos de batxillerat, es tenen en compte els dos cursos (es fa la mitjana entre tots dos).
   La religió no compta, i el treball de recerca va apart. pots tornar a mirar el que es diu en aquest post.
   Espero haver resolt els teus dubtes.
   Salutacions

   Elimina
 5. axiò està malament és imposible que el TDR valent un 10 DE TOTO EL BATXILLERAT que val més que una materia sola no pugi més de 0.5 milèsimes XDDD es de bojos o que?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   El que recollo al blog és la normativa oficial. El Treball de recerca puja 0,5 si l'han qualificat amb un 5. Si és un 9, puja 0,9 i així succesivament...

   Elimina
  2. 0,5 milèsimes??... espero que tu no el tinguis el batxillerat, almenys les matemàtiques aprovades

   Elimina
 6. Suposem que:
  (M)=7,5
  (QT)= 6
  Llavors 7,5x0,9 + 6x0,1 = 7,35
  En aquest cas t'estan baixan la nota total del batxillerat. No em sembla, la veritat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Andrea,
   doncs sí: la nota del Treball de Recerca val el 10% del total. Si agafes un exemple contrari al teu: un 6 de (M) i un 7,5 de (QT), tindries 6x0,9 + 7,5x0,1 = 6,15 (et pujaria la nota).
   O sigui, que cal esforçar-se en treure una bona nota del TdR (cosa que tampoc és tan difícil).
   Ànims i sort!

   Elimina
 7. “Perdoni llavors, només voldria saber la vostra opinió. Un treball que ocupa mitja part del curs, que requereix molt d’esforç, temps i dedicació per poder treure un 10 (sí, és difícil treure el 10), és normal que pugi tan poc?
  Un exemple:
  (M)=9,4
  (QT)= 10
  Llavors 9,4x0,9 + 10x0,1 = 9,46
  El valor de mesos de treball és de simplement un 0,06. I pitjor encara, estàs obligat a treure el 10 en la nota del treball de recerca ja que en cas contrari, traient un 9:
  9,4x0,9+9x0,1=9,36
  Et baixen la nota de batxillerat per treure un 9 en la nota del treball de recerca. Sincerament, em sembla una injustícia que no mereix la importància i l’esforç que ens demanen donar-li. Pràcticament no funciona com a incentiu de cara a la nota final sinó que és més una obligació.”

  Andrea M.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Així és, Andrea.
   Penso que el TR beneficia, sobretot, als alumnes que treuen una nota discreta del batxillerat. Tot i així, n'hi ha gent que encara diu que el TR compta massa... Ànim, a veure si treus el 10!
   Salutacions.

   Elimina
 8. Llavors si en una assignatura que dura dos cursos, per exemple matemàtiques, si en el primer curs tens un 8 i en el segon treus un 9. La mitjana de la nota final de batxillerat te l'avaluen amb un 8,5 de matemàtiques o amb un 9? Ja que al arrodonir queda un 9.

  Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Doncs efectivament: es fa la mitjana de les dues notes: en el teu cas, un 8,5.

   Elimina
 9. Però em farien la mitjana final de batxillerat amb un 8,5 o un 9 de matemàtiques?
  Aquest any acabo de cursar 1r i he perdut moltes dècimes ja que la nota final l'arrodoneixen, per la mateixa recla de tres m'haurien de fer la mitjana final de batxillerat amb un 9.

  Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Una cosa és el que es fa al centre, arrodonint o no, i una altra la mitjana oficial de batxillerat. Amb un 8 i un 9 et quedaria un 8.5. No s'arrodoneix res, perquè la nota final de batxillerat va amb decimals.

   Elimina
 10. M'agradaria saber si el que compta el treball de recerca és sobre la nota de 2n de batxillerat o del sdos cursos de batxillerat.

  Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   Comptes en el total del batxillerat.
   Salutacions!

   Elimina
 11. M'agradaria saber si el que compta el treball de recerca és sobre la nota de 2n de batxillerat o sobre els dos cursos del batxillerat.

  Gràcies

  ResponElimina
 12. Perdoneu, però no conten més les matèries de quatre crèdits (les especifiques com matemàtiques, tecnologia etc..) que les comunes de dues hores setmanals (català, filosofia etc) ???

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Raquel!
   Doncs no: compten totes igual.
   On si que tenen més pes les matèries de modalitat és en la part específica de les PAU.
   Salutacions!

   Elimina
 13. Perdoneu, però no conten més les matèries de quatre crèdits (les especifiques com matemàtiques, tecnologia etc..) que les comunes de dues hores setmanals (català, filosofia etc) ???

  ResponElimina
 14. Hola

  Les matèries de quadre crèdits compten igual que les comunes? Ja sé que t'ho han demanat però m'agradaria saber si ha canviat ja que en el nostre institut ens han dit que donaven més importància a les que feiem més hores.

  Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia!

   Contem igual, com sempre. El text oficial diu: "La qualificació de la fase general (QFG) és la mitjana aritmètica dels 5 exercicis. Cada un dels exercicis es qualifica amb una puntuació de 0 a 10 punts". Ho pots veure aquí: http://www20.gencat.cat/portal/site/ur/menuitem.a79da07cf7f5e1a9ccf24010b0c0e1a0/?vgnextoid=3ddef289dec69310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=3ddef289dec69310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

   Salutacions!

   Elimina
 15. Estava parlant de la mitjana de batxillerat

  ResponElimina
  Respostes
  1. Perdó!
   Doncs sobre això no conec cap canvi de normativa: se segueix fent la nota mitjana.

   Elimina
 16. La nota del treball de recerca a l'hora de fer la mitja amb el batxillerat, ha d'estar amb decimals o amb un nombre enter?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola! La nota del TdR no porta decimals. La nota global del batxillerat, sí.
   Salutacions!

   Elimina
 17. Bona tarda, m'agradaria saber com es fa la mitjana aritmética dels dos cursos en les matéries que es fan els dos anys,
  Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   Igual que per les altres matèries: totes compten el mateix.
   Pots fer una simulació en el full d'Excel que trobaràs aquí:

   http://carlesrahola2.ieducacio.com/index.php?estudi=19&seccio=9

   Salutacions!

   Elimina
 18. Hola,
  Tinc un pregunta sobre la mitjana aritmética dels dos cursos en les matèries. Aquesta mitjana del curs de l'assignatura, esta valorada del 1 al 10, sense decimals, però a l'hora de fer la mitjana es tenen en compte aquestes decimes que s'han perdut al posar la nota valorada entre 1 i 10?
  És a dir, de la mitjana de cada assignatura et conten un número rodó o amb decimals a l'hora de fer la mitjana total del batxillerat?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   en fer la mitjana, cada matèria es compta amb número rodó. Però la mitjana total surt amb dos decimals. No es tenen en compte, per tant, les dècimes que "s`han perdut", com dius.
   Salutacions!

   Elimina
 19. Hola! Moltes gràcies pero compartir això.
  El meu dubte es si segueix igual la normativa.
  Es a dir, si la meva mitjana es un 7 y trece un 8 al TR, que en quedaria? Moltes gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   Tot segueix igual.
   En el teu cas, la nota seria: 0,9x7+0,1x8 = 7,1.

   Salutacions!

   Elimina
 20. Hola! Si la nota final de batxillerat es reparteix entre un 60% Bat i un 40% de les PAU; si tinc un 9 de batxillerat i no realitzo les Pau, tindria un 5,4 de nota final?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia!
   Doncs no. Perquè es pugui fer la mitjana, cal tenir les dues notes: del Batxillerat i de les PAU. Sense les PAU no es pot accedir a la Universitat.
   Salutacions!

   Elimina
 21. Hola! Ara he acabar batxillerat i de primer de batxillerat vaig tenir un 9.2 de tot el curs i de segon de batxillerat també un 9.2. Al Treball de recerca vaig treure un 10. Per saber la nota que em queda de tot el batxillerat, hauria de fer un 40% de 9.2 + 60% de 9.2 i després sumar-li el TR? Ho he provat de fer i em dóna més d'un 10. Són així els càlculs o m'equivoco? Gràcies pel temps!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   El 40% i el 60% no s'aplica a 1r i 2n de batxillerat respectivament: el 60% a tot el batxillerat, i el 40% a les PAU.
   En el teu cas, et donaria el següent:
   0,9 x 9,2 (mitjana de batx.)= 8,28 (8,3 perquè les milèsimes passen de 5).
   Li has de sumar 0,1 x 10 (Trecerca). O sigui, que dona 9,3 del batxillerat.
   Una molt bona nota!
   Salutacions!

   Elimina
 22. si per exemple he tret un 7,6 a mates pero la profe mho ha arrodonit a un 8, per fer la mitjana total s'agafa el 7,6 o el 8?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola!
   La nota oficial serà 8, sempre que així consti en l'expedient.
   Salutacions.

   Elimina